Ердоган: зняття вето на вступ Фінляндії і Швеції до НАТО ще не остаточне

П'ятниця, 1 липня 2022, 10:57

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попередив, що Туреччина ще може повернутися до свого вето на приєднання до НАТО Фінляндії і Швеції на етапі ратифікації рішення у парламенті, якщо її вимоги не будуть виконуватися.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі The Guardian.

Після саміту НАТО Ердоган назвав свій меморандум з нордичними країнами "перемогою" для Анкари, зокрема пункт про екстрадицію "терористів", яких Туреччина пов’язує з курдськими організаціями або рухом опонента Ердогана Фетхуллаха Гюлена, на якого той покладає відповідальність за спробу держперевороту у 2016 році. 

Ердоган заявляє, що якщо Швеція і Фінляндія "відступлять від обіцянок" у меморандумі, їхнє членство знову опиниться під питанням.

"Передусім Швеція і Фінляндія мають виконати свої зобов’язання, вони прописані у тексті… Якщо цього не буде тоді звісно немає варіантів передавати питання на розгляд парламенту", - заявив він. 

Ердоган стверджує, що Швеція нібито пообіцяла екстрадувати 73 осіб, яких Анкара звинувачує у тероризмі.

Водночас, у тексті меморандуму немає жодних цифр та власне зобов’язання про екстрадицію - йдеться лише про згоду розглядати запити Анкари і брати до уваги розвідувальні дані щодо цих осіб, які надає Туреччина.

Прем’єрка Швеції Магдалена Андерссон, коментуючи турецькі запити, запевнила, що про екстрадицію без дотримання усіх належних процедур немає мови. "Ми завжди будемо дотримуватися шведського законодавства і міжнародних конвенцій, і ми ніколи не видаємо громадян Швеції", - сказала вона.  

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо також наголосив, що країна буде керуватись національним і міжнародним законодавством. "Екстрадиція - це юридична процедура, і політики не мають права у нього втручатися", - зазначив він. 

Нагадаємо, Північноатлантична рада 29 червня офіційно розпочала процес вступу Фінляндії та Швеції. Країни подали заявки на вступ одночасно у травні, але до останнього рішення про їхнє прийняття вже на мадридському саміті Альянсу було під питанням через вето Туреччини.

Читайте також: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді, або дивіться відеопояснення від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.