Глава МЗС Фінляндії розповів, завдяки чому вдалося домовитися з Туреччиною щодо НАТО

П'ятниця, 1 липня 2022, 16:49

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто розповів, що кава-брейк міг стати проривним моментом у переговорах із Туреччиною щодо розблокування вступу до НАТО.

Як передає "Європейська правда", про це Хаавісто розповів в інтерв’ю El Mundo.

За словами глави фінського МЗС, обговорення між Фінляндією і Швецією, з одного боку, і Туреччиною – з іншого тривали дві години, і сторони ніяк не могли дійти згоди.

"Але під час кава-брейку ми знайшли креативні ідеї та змогли змінити текст (меморандуму), щоб знайти спільне рішення", – додав Хаавісто.

Він зізнався, що не очікував на досягнення швидкого порозуміння з Анкарою після того, як вона місяць блокувала вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Фінляндія відповіла на заяви Ердогана: обіцяли не більше, ніж записано в угоді

Міністр наголосив, що Гельсінкі готові до подальшої співпраці з турецькою стороною в межах тих формулювань, що були прописані в тристоронньому меморандумі.

Нагадаємо, Ердоган заявив, що нібито отримав обіцянку про видачу людей, яких Анкара вважає "терористами", та почав натякати, що Туреччина може знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають. Від Фінляндії Туреччина вимагає екстрадиції 12 осіб. 

У підписаному меморандумі не згадані жодні цифри і немає зобов’язання виконувати запити Туреччини - нордичні країни зобов’язалися розглядати їх і брати до уваги інформацію, яка надається турецькою стороною. 

Нагадаємо, Північноатлантична рада 29 червня офіційно розпочала процес вступу Фінляндії та Швеції. Країни подали заявки на вступ одночасно у травні, але до останнього рішення про їхнє прийняття вже на мадридському саміті Альянсу було під питанням через вето Туреччини.

Читайте також: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді, або дивіться відеопояснення від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.