Держдеп США підтримав посла в Грузії, яку провладні депутати звинувачують у втручанні у внутрішні справи

Четвер, 21 липня 2022, 18:42

Речник Державного департаменту США Нед Прайс висловив підтримку послу в Тбілісі Каллі Дегнан, яку деякі депутати з владної партії "Грузинська мрія" критикували нібито за втручання у внутрішні справи Грузії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на JAM-News.

"Як ви знаєте, Європейська рада надала Грузії європейську перспективу разом із пакетом реформ, які Грузія має здійснити, щоб набути статусу кандидата. Ми знаємо, що більшість населення Грузії хоче вступити до Євросоюзу. Ми, безперечно, підтримуємо це прагнення", – зазначив Прайс.

Він додав, що нещодавня риторика деяких представників грузинської влади може бути спробою перешкодити населенню Грузії прагнути цієї мети й зазначив, що "посол Дегнан, її команда та наше посольство в Грузії віддані роботі з народом Грузії та підтримці його євроатлантичних устремлінь".

Нагадаємо, наприкінці червня депутати парламенту Грузії Созар Субарі, Михайло Кавелашвілі та Дмитро Хундадзе пішли з правлячої партії "Грузинська мрія" та її фракції в парламенті. Вони є прихильниками того, щоб "через лаштунки поширювалося більше інформації про політичні факти та події".

Посол США у Грузії відповіла на заяви про "спробу втягнути Грузію у війну"

Незабаром Кавелашвілі оприлюднив відкритого листа американському послу, в якому закликав Дегнан публічно відмежуватися від "провокацій" опозиції. У відповідь Дегнан заявила, що лист Кавелашвілі був "повен брехні та теорій змови", і вона навіть не змогла дочитати його до кінця.

Після цього лідер "Грузинської мрії" Іраклі Кобахідзе публічно звинуватив посла США в тому, що вона образила Кавелашвілі.

Із заявами проти посольства США почали виступати судді. Так, суддя у справі директора опозиційного каналу "Мтаварі" Нікі Гварамія Лаша Чхіквадзе фактично звинуватив посольство в тиску на суд. До заяви Чхіквадзе невдовзі приєдналися колишні члени Вищої ради юстиції.

Слід також зазначити, що ряд регіональних чиновників депутатів один за одним залишили "Грузинську мрію" і свої пости і приєдналися до Димитрія Хундадзе, Михайла Кавелашвілі та Созара Субарі. Ті, що залишили партію, також публічно виступили проти американського посла.

Дивіться також: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.