У Німеччині з 1 жовтня введуть збір за користування електроенергією

Четвер, 28 липня 2022, 18:23

Федеральний уряд Німеччини з 1 жовтня вирішив ввести збір з домогосподарств за користування електроенергією на тлі ризику банкрутства компанії Uniper, важливого постачальника електроенергії в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

За словами міністра економіки, віцеканцлера Роберта Габека, ціна збору становитиме від 1,5 до 5 центрів за кіловат-годину й залежатиме від загального споживання електроенергії домогосподарством.

Точну суму збору федеральний уряд планує встановити в середині або наприкінці серпня. Габек пояснив, що через проблеми з забезпеченням газу, завдяки якому виробляється електроенергія, важко оцінити її вартість зараз.

Минулого тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про зростання ціни на газ на два центи за кіловат-годину, що означає зростання комірного на 200-300 євро для домогосподарства з чотирьох людей.

У Німеччині вбачають "демонстрацію сили" у скороченні постачань газу через Північний потік

На тлі газового шантажу з боку Росії, яка є головним постачальником газу для Німеччини, німецькі компанії, як-от Uniper, змушені закуповувати російський газ за вищою ціною і в нижчих обсягах.

Це призвело до загрози банкрутства компанії, яке вдалося попередити шляхом мільярдних субсидій і часткової націоналізації Uniper. Водночас у довгостроковій перспективі це не може запобігти здорожчанню вартості електроенергії.

У середу вранці у Німеччині підтвердили скорочення обсягів надходження газу із вчорашніх 40% до близько 20% потужності.

Раніше глава МЗС Росії Сєргєй Лавров, коментуючи постачання газу до Європи, заявив, що "Північний потік-2" повністю готовий до того, щоб задовольнити потреби Європи, але він не функціонує через ЄС із політичних причин.

Також він поскаржився, що Москва досі не отримала належного пояснення щодо статусу турбіни для газопроводу "Північний потік-1", яку обслуговує компанія Siemens в Канаді.

Російський газовий гігант "Газпром" заявив у понеділок, що отримав документацію щодо турбіни, але у нього "залишаються питання" до документів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.