Президент Естонії розкритикував слова прем'єрки про заслабкий захист країни у НАТО

Понеділок, 4 липня 2022, 18:18

Президент Естонії Алар Каріс розкритикував заяву прем’єрки Естонії, в якій вона казала, що чинні плани захисту Естонії у НАТО недостатні і в разі нападу РФ країні загрожує знищення. 

Як пише "Європейська правда", його слова наводить ERR.

Невдовзі перед самітом НАТО у Мадриді Кая Каллас критикувала як надто недостатні чинні плани НАТО щодо оборони Естонії у разі російського вторгнення, зазначаючи, що вони допускають окупацію держав Балтії на близько 180 днів і такий сценарій загрожує великими руйнуваннями і знищенням країни. Після саміту вона сказала, що задоволена новими планами НАТО щодо східного флангу.

Алар Каріс сказав, що на місці Каллас утримався би від заяви. "Якщо запитати мене, чи вийшлов би я з такою заявою - я б цього не робив, тому що не є прихильником вирішення якихось питань через медіа", - сказав президент. 

Він зазначив, що з коментарів наступного дня від генсека НАТО було помітно, що його збентежила ця заява.

"Такі речі краще вирішувати за столом перемовин на двосторонніх і багатосторонніх договорів. Думаю, більшість з того, що хотіли Естонія та інші країни східного флангу, вже було на папері", - сказав Каріс.

Крім того, додав він, обрані прем’єркою формулювання могли стурбувати потенційних інвесторів, тоді як прямої воєнної загрози з боку РФ, як і спроможності загрожувати Естонії, на даний момент немає.

Як повідомлялося, Міноборони Естонії перегляне оборонні плани країни відповідно до військової тактики Росії, яку вона застосовує у війні проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.