США хочуть боротися з надзвуковими ракетами РФ і Китаю за допомогою повітряних куль – ЗМІ

Вівторок, 5 липня 2022, 21:56

Міністерство оборони США розпочало розробку нового засобу виявлення надзвукових ракет за допомогою повітряних куль, паралельно працюючи над власною гіперзвуковою зброєю.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації Politico.

Йдеться про програму розробки висотних надувних літальних апаратів, здатних перебувати на висоті 18-27 кілометрів і збирати розвідувальну інформацію.

За даними фінансової документації Пентагону, США витратили близько 3,8 мільярда доларів на проєкти, пов’язані з повітряними кулями, і у 2023 фінансовому році заклали на це ще понад 27 мільйонів.

Вашингтон намагається наздогнати Росію і Китай, які вже заявили про успішне випробування гіперзвукової зброї, а Москва навіть заявила про її перше застосування на полі бою – проти України – у березні.

США замовчали випробування гіперзвукової ракети, щоб не дратувати РФ - ЗМІ

Зазначається, що повітряні кулі можуть допомогти розвідувальним супутникам (які є набагато дорожчими) відстежувати траєкторії руху надзвукових ракет, збираючи великий масив даних за допомогою алгоритмів штучного інтелекту.

Як зазначає Politico, це не перший приклад використання Пентагоном повітряних куль. Перші подібні програми датуються 1950-ми роками; після цього були спроби створити розвідувальну кулю для виявлення човнів, наземних транспортних засобів і ракет.

Зараз же Міноборони США працює зокрема над проєктом із поєднання повітряних куль і супутників у єдину мережу, а також використання безпілотників із розвідувальними кулями для відстеження наземних цілей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.