Газосховище країн Балтії та Фінляндії заповнене лише на 55%

Неділя, 28 серпня 2022, 21:07

Газосховище у Латвії, де зберігаються запаси трьох країн Балтії та Фінляндії, заповнено лише на 55%.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"У Європі сховища заповнені в середньому на 80%. У країнах Балтії ситуація гірша, за ними слідує Болгарія, Австрія та Угорщина. У всіх цих країн газосховища заповнені приблизно на 60%, а то й менше, як у випадку з Латвією", - заявив експерт із енергетики Андрес Мяе.

Запаси країн Балтії, а також Фінляндії зберігаються в одному місці – Інчукалнському підземному газосховищі в Латвії.

"Станом на п'ятницю його заповнюваність становила 55% від максимального обсягу, і тенденція була низхідною, що означає, що з нього забирається більше газу, ніж надходить. З 12 серпня туди з Росії не надійшло жодного кубометра газу", – наголосив Мяе.

Представник естонського газового оператора Elering Айн Кестер пояснив, що, крім відсотка наповненості, необхідно також враховувати, наскільки великим є саме сховище, а також співвідношення обсягу та споживання.

"Латвійське газосховище та литовський СПГ-термінал чудово покриють наше поточне споживання Можливо, нам і доведеться взяти газ з латвійського сховища. При цьому, якщо говорити про початок наступного року – зиму та весну, то тут необхідно спиратися на додаткові термінали – їхнє будівництво триває", – наголосив Кестер.

Експерти вказують на те, що урядам трьох балтійських держав необхідно заздалегідь домовитися про те, як розподіляти запаси газу, щоб узимку битва за блакитне паливо не стала надто запеклою.

Як повідомлялося, Франція заповнила свої газові сховища на понад 90% та має гарні шанси виконати урядову ціль щодо 100% заповненості до листопада. А Німеччина, за останніми даними, заповнила свої сховища більш ніж на 80%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: