ЄС висловив солідарність з Албанією через кібератаки з Ірану

П'ятниця, 9 вересня 2022, 13:43

Європейський Союз висловив солідарність з Албанією у зв’язку з потужними кібератаками, водночас, не згадавши у заяві Іран.

Таку заяву оприлюднив високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель, пише "Європейська правда".

"Разом з НАТО й міжнародними партнерами, висловлюємо повну солідарність з Албанією та стурбованість у зв’язку зі зловмисною кібердіяльністю у липні… Ми рішуче засуджуємо таку безвідповідальну поведінку у кіберпросторі, що суперечить погодженим нормам відповідальної поведінки держав", - заявив Боррель.

Він зазначив, що ЄС, разом з НАТО та іншими партнерами, готовий допомогти Албанії підвищити стійкість до подібних атак.

"Згідно зі Стратегією кібербезпеки ЄС та Стратегічним компасом, ЄС налаштований запобігати кібератакам через систему підвищеної стійкості та рішучу реакцію на атаки проти ЄС і країн-членів, а також налаштований допомагати розбудовувати стійкість до кіберзагроз країнам-кандидатам та іншим через усі доступні ЄС інструменти. Ми продовжуємо пильно стежити за ситуацією і готові вжити наступні кроки, якщо буде необхідно, для підтримки Албанії", - заявив головний дипломат ЄС. 

Раніше заяву про солідарність з Албанією та осудом кібератаки оприлюднила Північноатлантична рада. 

Нагадаємо, 7 вересня Албанія прямо звинуватила Іран в організації масштабної кібератаки проти своєї цифрової інфраструктури у липні та у зв’язку з цим розірвала дипломатичні відносини з Тегераном, давши посольству 24 години на згортання роботи і виїзд з країни.

8 вересня албанська антитерористична поліція обшукала порожнє посольство Ірану в Тирані, через кілька годин після того, як іранські дипломати спалили документи в приміщенні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: