Лідерка Шотландії обіцяє запровадити "шотландський фунт" у разі здобуття незалежності

Понеділок, 17 жовтня 2022, 18:22

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен у понеділок презентувала чергову частину план дій у разі незалежності країни від Сполученого Королівства, який зокрема передбачає введення в обіг нової валюти – шотландського фунта стерлінгів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Scotsman.

У третій частині плану Шотландії зазначається, що на час перехідного періоду в країні в обігу буде фунт стерлінгів, але "якнайшвидше шляхом обережного, керованого й відповідального переходу" буде запроваджуватися власна валюта.

Також буде створено Шотландський національний банк, який і відповідатиме за монетарну й економічну політику.

Крім того, в Единбурзі планують у разі проголошення незалежності дозволити в’їзд до Англії за внутрішнім паспортом, знову увійти до складу Європейського Союзу та створити фонд інфраструктурних інвестицій обсягом до 20 мільярдів фунтів стерлінгів.

Лідерка Шотландії розповіла, що робитиме в разі відмови провести референдум про незалежність

"Економіка Шотландії є однією з найефективніших у ЄС. Але економіка Сполученого Королівства, особливо після Brexit, тепер відстає і від багатьох членів ЄС, і від багатьох країн у світі", – заявила Нікола Стерджен.

Минулого тижня Верховний суд Великої Британії взяв до розгляду позов Шотландії про проведення другого референдуму про незалежність у жовтні 2023 року. Очікується, що рішення буде ухвалене через місяці.

Нагадаємо, у червні Нікола Стерджен заявила про намір провести другий референдум про вихід країни зі складу Сполученого Королівства 19 жовтня 2023 року.

Уряд Великої Британії стверджував, що не дозволить провести новий референдум, посилаючись на результати 2014 року й апелюючи до того, що голосування, здійснене без схвалення Лондона, не буде юридично обов'язковим.

Навіть якщо референдум відбудеться, як запропоновано, більшість голосів сама по собі не зробить Шотландію незалежною від решти Великої Британії.

Сама Стерджен говорила, що для здобуття незалежності Шотландією шотландський і британський парламенти повинні ухвалити відповідне законодавство.

Читайте також: Шотландський удар по Британії: чи отримає Единбург другий шанс на незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: