Глава МЗС Швеції очікує схвалення Угорщиною і Туреччиною заявки про вступ в НАТО незабаром

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 15:35

Новий міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом очікує, що Угорщина та Туреччина незабаром схвалять заявку країни на членство в НАТО.

Про це він сказав, виступаючи на зустрічі в Гельсінкі з міністром закордонних справ Фінляндії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

"Ми розглядаємо розвиток в Угорщині як позитивний і вважаємо, що там, як і в Туреччині, процес ратифікації незабаром завершиться, коли парламент проголосує з цих питань", - сказав дипломат.

За його словами, "немає нічого, що б вказувало на те, що ми не отримаємо позитивної відповіді від парламенту в Будапешті".

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що готовий на зустріч з новим прем’єром Швеції Ульфом Крістерссоном - після того, як він висловив готовність поїхати до Анкари для прискорення ратифікації вступу до НАТО.

Як відомо, усі 30 країн-членів НАТО мають схвалити членство Фінляндії та Швеції в Альянсі. Туреччина та Угорщина наразі єдині країни, які ще не ратифікували їхнє членство.

Туреччина погрожує заблокувати членство Фінляндії та Швеції, наполягаючи, що обидві країни мають виконати її вимоги щодо "співпраці у протидії тероризму", зокрема екстрадиції осіб, яких Анкара вважає екстремістами. Ердоган вже дав зрозуміти, що висуває претензії в основному до Швеції, а не з Фінляндії. 

Прем'єрка Фінляндії Санна Марін днями сказала, що не очікує блокування заявки Угорщиною або Туреччиною, але вважає реальними ризики затримки цього процесу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: