Прем'єрка Фінляндії не очікує, що Угорщина й Туреччина заблокують вступ її країни до НАТО

Четвер, 20 жовтня 2022, 20:56

Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін не очікує, що Угорщина і Туреччина заблокують заявку її країни на вступ до НАТО, але вважає реальними ризики затримки цього процесу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Марін сказала в інтерв’ю Politico в четвер.

"Я говорила і з прем'єр-міністром (Угорщини) Орбаном, і з президентом (Туреччини) Ердоганом про цю ситуацію, і ми знаємо, що не повинно бути ніяких проблем, коли мова йде про Фінляндію і нашу заявку", – стверджує вона.

За словами глави уряду Фінляндії, "дуже важливо, що Гельсінкі і Стокгольм приєдналися до альянсу разом, тому що в нас однакова ситуація із безпекою на півночі".

Марін наголосила на важливості швидкого вступу Фінляндії в Альянс.

Президент Фінляндії заперечив спекуляції щодо вступу Фінляндії та Швеції в НАТО у різний час

"Зараз Фінляндії не загрожує ніяка військова загроза, і ми маємо хороші можливості, коли йдеться про захист нашої країни. Але було б дуже важливо, щоб ми не ризикували, щоб процес ратифікації відбувся гладко і якомога швидше", – зазначила вона.

Прем’єрка Фінляндії додала, що існує необхідність "уникати ризиків, мінімізувати ризики – я думаю, що це важливо для всіх".

Туреччина, Швеція і Фінляндія в червні підписали угоду, покликану прокласти шлях до вступу цих двох північних країн в НАТО. Так вдалося подолати занепокоєння Туреччини через підтримку цими країнами курдських угруповань.

Але з тих пір Ердоган знову погрожував заблокувати членство Гельсінкі й Стокгольма, звинувачуючи їх у невиконанні обіцянок.

Як відомо, усі 30 країн-членів НАТО мають схвалити членство Фінляндії та Швеції в Альянсі. Туреччина та Угорщина наразі єдині країни, які ще не ратифікували їхнє членство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: