Італія постачатиме зброю Україні принаймні до початку переговорів про мир - міністр

Вівторок, 13 грудня 2022, 15:55

Італія постачатиме зброю Україні до того часу, поки не почнуться мирні переговори з Росією.

Про це сказав міністр оборони Італії Гвідо Крозетто, виступаючи у Сенату, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні неодноразово обіцяла продовжувати надавати підтримку Україні, незважаючи на тертя всередині її правої коаліції та розділення громадської думки щодо постачання зброї.

Уряд Італії підтримав постачання Україні зброї до кінця 2023 року

"Я усвідомлюю, що військова допомога рано чи пізно має закінчитися, і закінчиться вона тоді, коли розпочнуться мирні переговори, на які ми всі сподіваємося", - сказав міністр Крозетто.

"Безперечно, ми всі хочемо миру, але цієї мети не можна досягти без надання допомоги країні, яка зіткнулася з односторонньою агресією з порушенням міжнародного права", - додав міністр.

Раніше цього місяця кабінет міністрів Італії прийняв ухвалу, що дозволяє продовжувати постачати Україні зброю протягом усього наступного року, не запитуючи офіційного схвалення парламенту на кожну нову поставку.

За попередньої адміністрації на чолі з Маріо Драгі уряд Італії схвалив п'ять постачань зброї в Україну, зберігши в державній таємниці деталі постачання.

Уряд Італії незабаром розгляне новий декрет про постачання зброї Україні

Крозетто сказав, що дотримуватиметься такого ж підходу.

У листопаді представник правлячої коаліції повідомив агентству, що Італія готує шостий пакет озброєнь, включаючи системи протиповітряної оборони, які просив Київ, але пакет ще не затверджений.

Після обговорення виступу Крозетто Сенат 143 голосами схвалив резолюцію, яка дає добро на поставки зброї в Україну згідно з домовленістю з союзниками по НАТО та ЄС.

Резолюція розроблена правлячою коаліцією, що складається з "Братів Італії" Мелоні, "Ліги" Маттео Сальвіні та "Вперед, Італіє" Сільвіо Берлусконі. Вона також закликала уряд активізувати дипломатичні зусилля для миру.

Сальвіні та Берлусконі висловлювалися більш неоднозначно, ніж Мелоні, щодо підтримки України, враховуючи їхні історичні зв’язки з Росією та президентом Путіним. Але поки що вони переважно дотримувалися лінії прем’єр-міністра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.