Міністр юстиції Бельгії поскаржився на "зливи" у ЗМІ під час розслідування "Катаргейту"

Субота, 24 грудня 2022, 10:20

За словами міністра юстиції Бельгії Вінсента ван Квікенборна, витоки інформації про слідство у справі про корупцію в Європейському парламенті є небезпечними для правосуддя, оскільки ними може користуватись захист.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Politico.

Деякі адвокати підозрюваних у справі критикують бельгійське слідство, і принаймні один поскаржився суду на "значну процедурну проблему" через витік ключових документів до ЗМІ, зокрема про обшуки в помешканнях фігурантів.

Для бельгійських слідчих полягає в тому, що захист може вхопитися за ці витоки, аби заявляти про порушення права на професійну таємницю й доступ до закритих документів. За цим фактом федеральна прокуратура Бельгії відкрила кримінальне розслідування.

"Захист, звичайно, може цим (витоками) скористатися, тому що презумпція невинуватості – це ще один принцип нашої правової держави. ЗМІ не мають права заздалегідь засуджувати людей. Це, звичайно, ж, небезпечно", – заявив ван Квікенборн.

Підозрювану в корупції колишню віцепрезидентку Європарламенту залишили у в'язниці до суду

Він відмовився розголошувати подробиці слідства, але підтвердив, що спецслужби Бельгії відігравали головну роль у ньому у співпраці з відомствами кількох інших країн, а саме розслідування почалося ще в березні 2021 року.

Наразі ван Квікенборн мешкає в конспіративній квартирі через погрози з боку злочинних угруповань.

Нагадаємо, корупційний скандал пов’язаний із підкупом чинних і колишніх посадовців Європарламенту. У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару, та ексдепутат Європарламенту П'єр-Антоніо Панцері.

У зв’язку з розслідуванням Європарламент призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС, а також усунув з посади підозрювану в корупції Кайлі.

Більше читайте тут: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: