Іспанія не може передати Україні зенітно-ракетний комплекс через заборону Швейцарії - ЗМІ

П'ятниця, 13 січня 2023, 17:36

Іспанія хоче поставити в Україну зенітно-ракетні комплекси Aspide, але не може це зробити через Швейцарію, яка забороняє це з міркувань нейтралітету.

Про це пише швейцарське видання Blick, повідомляє "Європейська правда".

Ракети, які використовуються в комплексі середньої дальності Aspide, мають компоненти швейцарського виробництва. Компоненти зброї виробляє концерн Rheinmetall Air Defense, який базується в Цюриху. Концерн є одним з провідних світових виробників систем озброєння для протиповітряної оборони.

Цього тижня міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес підтвердила, що Швейцарія накладає вето на відправлення в Україну певної військової допомоги, але не назвала яку саме.

Слід зазначити, що Італія також розглядає передачу Україні систем Aspide, але рішення досі не затверджене урядом. Можливо, причиною цьому також е швейцарське вето.

Італійські ЗМІ повідомили, що Рим не ухвалить рішення про постачання нової зброї в Україну до лютого через політичну напруженість, міркування щодо вартості озброєння та нестачу військових засобів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що уряд Швейцарії не дозволив Німеччині та Данії передати Україні бронетранспортери та боєприпаси швейцарського виробництва.

При цьому Швейцарія дозволила Німеччині вільно розпоряджатися танками Leopard 2, раніше проданими назад оборонній групі Rheinmetall.

Читайте також: Як Швейцарію, яка блокує зброю для України, підштовхують до відходу він нейтралітету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: