Палата представників США з 15-ї спроби обрала спікера

Субота, 7 січня 2023, 08:05

Республіканська більшість у Палаті представників США – нижній палаті Конгресу – в ніч проти суботи дійшла згоди щодо призначення спікером 57-річного Кевіна Маккарті, затвердивши його кандидатуру на п’ятнадцятому голосуванні, що розтяглись на чотири дні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За Маккарті проголосували 216 представників Республіканської партії з 222, решта шість, які представляють ультраправу групу "Кокус свободи" й досі чинили опір призначенню спікера, утримались під час голосування. Оскільки для призначення спікера потрібна більшість від тих, хто голосує, це знизило поріг цієї більшості з 218 до 215 й дозволило розблокувати голосування.

212 представників від Демократичної партії, як попередні 14 раундів голосування, віддали голоси за лідера демократичної меншості Палати представників Хакіма Джеффріса, який став першим темношкірим главою партії в палаті в історії.

Щоб заручитись підтримкою понад десятка республіканців, які були налаштовані проти, а також домовитись із членами "Кокусу свободи", Маккарті пішов на низку поступок. Ключова з них – повернення правила, що дозволяє ініціювати відставку спікера за поданням одного члена Палати представників (раніше була потрібна проста більшість).

Палата представників США провалила вибори спікера третій день поспіль

Також ідеться про збільшення кількості членів регламентного комітету Палати представників, запровадження обов’язкового 72-годинного строку для публікації законопроєктів перед голосуванням, а також винесення на голосування поправки до Конституції про обмеження на кількість термінів, протягом яких людина може бути членом Палати представників і Сенату.

Назагал ці, а також інші поступки, на які пішов обраний спікер нижньої палати Конгресу, зменшують його повноваження на користь рядових законодавців.

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада, крім того, він відіграє важливу роль у формуванні порядку денного палати, зокрема затверджує фінансову допомогу, що важливо й для України.

До призначення спікера палата не могла привести до присяги законодавців і почати процес розгляду й ухвалення законів. Востаннє не з першої спроби спікер Палати представників США був обраний у 1923 році, а рекордна тривалість цього процесу сягнула два місяці ще в 1855 році.

Докладніше про проблеми довкола обрання спікера Палати представників – у статті: Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.