Проєвропейські партії Болгарії об'єднаються перед черговими достроковими виборами

Вівторок, 14 лютого 2023, 13:01

Болгарські партії "Продовжуємо зміни" й "Демократична Болгарія", які дотримуються проєвропейського курсу, у вівторок оголосили про спільну участь у дострокових виборах 2 квітня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Лідери партій Кирил Петков і Асен Василєв подали 9999 підписів для спільної участі в прийдешніх парламентських виборах, які стануть уже четвертими достроковими виборами для Болгарії.

Як наголосив лідер "Продовжуємо зміни", на будівлі Національних зборів (парламенту) Болгарії є чітко написане речення – "Об'єднання робить силу", і "сьогодні вони вкладають в нього реальний зміст".

"Об'єднання робить силу" має відбуватися поза межами Національних зборів, по-перше, щоб ми мали сильну групу реформаторських сил у цьому парламенті, щоб нарешті надія всіх болгар була реальною", – сказав Петков.

Як "проросійська" Болгарія допомагає Україні зброєю і чи збережеться ця підтримка

Своєю чергою лідер "Демократичної партії" Василєв висловив упевненість, що альянс проєвропейських партій зможе здобути 121 мандат – мінімальну більшість із 240 депутатів.

Нагадаємо, 2 лютого президент Болгарії Румен Радев розпустив парламент і призначив тимчасовий уряд, чим ініціював початок дострокових виборів.

Про нові вибори стало відомо після того, як Соціалістична партія оголосила, що їй не вдалося сформувати уряд і повернула невиконаний мандат президенту країни.

Аналітики очікують, що чергові вибори знову призведуть до роздробленого парламенту, якому буде важко знайти компроміс і сформувати робочий коаліційний уряд.

Очікується, що триваюча політична криза загальмує плани Болгарії приєднатися до єврозони наприкінці цього року, а також своєчасне отримання мільярдів євро з фондів відновлення ЄС.

Болгарія перебуває в політичному безладі з літа 2020 року, коли тисячі болгар вийшли на вулиці на знак протесту проти правління колишнього болгарського прем’єра Бойка Борисова, звинувачуючи його в нездатності боротися з корупцією і змові з впливовими місцевими олігархами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: