Як "проросійська" Болгарія допомагає Україні зброєю і чи збережеться ця підтримка

коротко
Четвер, 2 лютого 2023, 16:00

Попри перманентну політичну кризу та наявність у коаліції проросійських сил, болгарський уряд зумів знайти можливість передати Україні вкрай важливі артилерійські снаряди.

Наскільки болгарська допомога є важливою для України? Чи можна після цього вважати Болгарію тотально проросійською країною? І як змінюється ставлення болгар до РФ та України?

На ці теми редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поспілкувався з експертом програми сусідства і регіональних ініціатив Ради зовнішньої політики "Українська призма" Михайлом Драпаком.

Розшифровка найцікавіших моментів розмови – у матеріалі Як Болгарія "таємно" допомагає ЗСУ, долаючи вплив проросійських сил. Але також рекомендуємо подивитися відео – впевнені, що деякі озвучені факти виявляться справді неочікуваними.

Про таємну допомогу Болгарії Україні нещодавно написала Die Welt, проте насправді називати її таємною є певною мірою перебільшенням.

Навесні 2022 року, перед тим як тодішній прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков приїздив до Києва, влада України висловила побажання і навіть прохання до болгарської сторони. Справа в тому, що Болгарія є виробником значної кількості озброєння саме радянського зразка і є власником значної кількості озброєння.

Тож в Україні подумали, що Болгарія зможе допомогти ЗСУ у ті найважчі місяці, коли західна зброя ще не почала йти, а в України вже відчувався гострий дефіцит, насамперед боєприпасів до артилерії.

Петков розумів, що така допомога може викликати певний спротив у його партнерів по тодішній коаліції – насамперед це Болгарська соціалістична партія, яка має стійкі зв’язки з Росією.

Проте, навіть розуміючи це, болгарський прем’єр пообіцяв спочатку Дмитру Кулебі, а потім і Володимиру Зеленському, що він зробить усе можливе.

Як і очікувалося, ця ініціатива зустріла шалений спротив у болгарському парламенті.

Слід зазначити, що Болгарію часто називають "найбільш проросійською країною ЄС". Частково це правда, враховуючи історичні, культурні причини.

Навіть після початку повномасштабної війни третина болгарських респондентів сказали, що вони вважають Росію стратегічним партнером.

Проте одночасно десь до третини громадян мають цілком проєвропейські та пронатовські погляди. Вони, можливо, визнають те, що Росія відіграла значну роль у болгарській історії.

Тож болгарський парламент навесні минулого року провалив голосування за прямі постачання зброї, але ухвалив рішення про військово-матеріальну підтримку України.

Прийняте рішення дозволило розблокувати допомогу Україні. При цьому формально Болгарія продавала артилерійські снаряди Польщі, а вже з Польщі вони надходили до України.

Звичайно, болгарський уряд чудово знав, кому насправді йдуть їхні боєприпаси.

Парадокс у тому, що саме міністерство економіки, яке очолювала противниця надання Україні зброї Корнелія Нінова, мало давати дозвіл на експорт відповідних товарів до інших держав.

Цим фактом для критики влади користувалася опозиція, яка підтримує відкриту передачу зброї Києву.

Зрештою Болгарія перейшла до відкритого військового експорту до України.

Країна не є власницею чи виробником якоїсь унікальної зброї. Проте це міцний виробник артилерійських боєприпасів. Також вони можуть виготовляти деякі САУ радянського зразка. А на додачу – в них є значний комплекс з ремонту військової техніки.

Станом на середину минулого року ця допомога дійсно була життєво важливою. У певні моменти експорт артилерійських боєприпасів з Болгарії міг складати від 30% до 40% всіх боєприпасів, які надходили до України. І це точно була найбільша частка у порівнянні з допомогою всіх інших країн.

Звичайно, що з появою в ЗСУ артилерії західного виробництва частка Болгарії почала знижуватися. А на додачу, виробництво боєприпасів для артилерії радянського типу зараз налагодили Польща та Чехія – у цих країнах запрацювали консорціуми з Україною.

Дві найбільші фракції у болгарському парламенті є цілком проєвропейськими та підтримують допомогу Україні, включаючи надання зброї. Йдеться про ГЕРБ експрем’єра Бойка Борисова та "Продовжуємо зміни" Кирила Петкова.

Питання зброї для України – ледь не єдине, де ці партії досягли згоди.

Ця згода, а також підтримка деяких інших партій дозволили ухвалити рішення про пряму допомогу Україні навіть всупереч тому, що проти цього виступає президент Болгарії Румен Радев.

Ще одні парламентські вибори у Болгарії призначені на квітень цього року.

Докладніше про все це – у матеріалі Як Болгарія "таємно" допомагає ЗСУ, долаючи вплив проросійських сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: