Тихановська закликала білорусів розробити план на випадок війни на території Білорусі

Понеділок, 6 лютого 2023, 12:11

Лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська у понеділок опублікувала звернення, у якому закликала білорусів розробити план дій на випадок ще більшого втягнення Білорусі у війну режимом Лукашенка.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Не дозволяйте собі сильно панікувати, а видихайте, приймайте рішення спокійно. І якщо ви можете щось зробити, щоб убезпечити себе, то краще зробити це заздалегідь.

Як Рада Європи просуває спецтрибунал для верхівки РФ та Білорусі

Поговоріть з рідними та друзями, обговоріть план дій на випадок небезпеки", - зазначила Тихановська у своєму зверненні в Telegram.

Вона порадила білорусам запастися готівкою у валюті, а краще – у кількох валютах. 

"Обговоріть з дітьми правила поведінки в стресових ситуаціях і основи безпеки, можна навіть провести невеликий інструктаж у формі гри. Дізнайтеся, чи є у вашій місцевості бомбосховища, очистіть їх від зайвих предметів, залиште там меблі та невеликий запас консервів. За потреби перевірте домашню аптечку – поповніть її необхідними запасами: бинтами, бандажами, засобами індивідуального захисту, антисептиками, антибіотиками, заспокійливими та таблетками для знезараження води, а також необхідними ліками", - додала вона.

Тихановська підкреслила, що зараз, як ніколи, важливо зберегти себе і не дозволити собі залишитися у розпачі.

"Але ніколи не буде зайвим підготуватися і скласти план дій на випадок надзвичайної ситуації. Бережіть себе та один одного", - зауважила лідерка білоруської опозиції.

ЄС попередив Білорусь про додаткові санкції у разі прямого залучення до російської війни

Прессекретарка Тихоновської Анна Красуліна пояснила, що відповідне звернення до білорусів було опубліковане, оскільки ймовірність того, що режим Лукашенка втягне Білорусь у війну ще більше, ніж робить це зараз, абсолютно не нульова, повідомляє видання "Наша Ніва".

Красуліна сказала, що останніми роками білорусам доводиться дбати про власну безпеку та здоров’я – і під час ковіду, і під час протестів 2020 року, і з початку війни в Україні, у той час як держава цим не займається. 

Красуліна окремо підкреслила, що ранкове повідомлення написано не тому, що команда Тихановської отримала інформацію про вторгнення в Україну, а тому, що ця ймовірність не впала до нуля за рік і не впаде, поки в країні не зміниться влада.

Нагадаємо, в ЄС заявили, що Білорусь має припинити надавати військову підтримку Росії, а будь-яка пряма участь білоруських військових у російській агресивній війні проти України буде зустрінута "новими і сильними обмежувальними заходами".

Зараз у ЄС готують нові санкції проти Білорусі, але згоди поки що не дійшли.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: