Фінляндія все ж не виключає вступу до НАТО окремо від Швеції - ЗМІ

Понеділок, 6 лютого 2023, 18:28

У політичних колах Фінляндії все ж допускають, що країна вступить до НАТО окремо від Швеції, якщо обставини будуть спонукати до такого рішення. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це з посиланням на джерела у політичних і дипломатичних колах пише Iltalehti.

Хоча зараз у Гельсінкі запевняють, що готові чекати вирішення труднощів між Стокгольмом та Анкарою, тому що вступати разом вигідно для обох країн та всього НАТО, насправді вже обговорюється, що Фінляндія може погодитись завершити процедури вступу окремо від Швеції. 

Зокрема, такого рішення не виключають, якщо навесні Туреччина й Угорщина ратифікують вступ Фінляндії, але не захочуть робити цього для Швеції. 

"Потрібно визнати факти: у нас спільний кордон з Росією. Геополітичне становище Швеції дещо відрізняється від нашого", - зауважив один зі співрозмовників. 

Лідери політсил та вище керівництво країни активно обговорювали варіанти розвитку подій протягом останнього тижня. Серйозно проти того, щоб завершувати вступ окремо від Швеції - нібито лише одна партія, Альянс лівих, але їхніх 16 мандатів недостатньо, щоб унеможливити рішення парламенту. 

Також джерела видання кажуть, що нібито Фінляндія ще наприкінці 2022 року фактично досягла згоди з Туреччиною про ратифікацію свого вступу, ще до того, як Анкара почала публічно говорити про це. 

Нагадаємо, минулого тижня відбулася зустріч прем’єрів Фінляндії та Швеції, після якої вони заявили, що поки налаштовані одночасно стати членами НАТО, попри труднощі у перемовинах між Швецією і Туреччиною.

Як відомо, невизначеність щодо погодження Туреччиною заявки Швеції зросла ще більше на тлі останніх антитурецьких акцій в країні. На тлі цього від Анкари почали надходити сигнали про те, що Туреччина готова розглянути вступ Фінляндії до НАТО окремо від Швеції.  

Останні опитування свідчать, що близько половини фінів не хочуть зволікати зі вступом в НАТО заради Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: