Фінляндія і Швеція не змінюють планів разом вступати в НАТО

Четвер, 2 лютого 2023, 17:12

Фінляндія та Швеція поки налаштовані одночасно стати членами НАТО, попри труднощі у перемовинах між Швецією і Туреччиною.

Як повідомляє SVT, про це заявили після зустрічі прем’єри обох країн. 

"Думаю, важливо, щоб ми сьогодні надіслали спільний сигнал. Фінляндія та Швеція разом подали заявки на вступ у НАТО, і в інтересах усіх - щоб ми вступили до НАТО разом", - сказала прем’єрка Фінляндії Санна Марін.  

Вона додала, що не погоджується з тими, хто починає виставляти Швецію "проблемною дитиною у класі", тому що це не так. "Швеція всебічно відповідає критеріям, необхідним для того, щоб стати членом НАТО. І в інтересах НАТО, щоб Швеція та Фінляндія вступали разом, тому що у нас - спільна безпекова ситуація", - наголосила прем’єрка.

Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон зі свого боку зазначив, що розуміє становище Фінляндії, і цінує її готовність у цій ситуації все одно рухатися до Альянсу разом зі Швецією. 

Як відомо, невизначеність щодо погодження Туреччиною заявки Швеції зросла ще більше на тлі останніх антитурецьких акцій в країні. На тлі цього від Анкари почали надходити сигнали про те, що Туреччина готова розглянути вступ Фінляндії до НАТО окремо від Швеції.  

Останні опитування свідчать, що близько половини фінів не хочуть зволікати зі вступом в НАТО заради Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: