Більше половини фінів не хочуть зволікати зі вступом до НАТО задля Швеції

Четвер, 2 лютого 2023, 13:10

Більше половини фінів не хотіли би зволікати з остаточним прийняттям Фінляндії до НАТО, чекаючи вирішення проблем між Швецією та Туреччиною.

Як повідомляє "Європейська правда", такими виявилися результати опитування, проведеного Інститутом економічних досліджень на замовлення однієї з найбільших газет країни Ilta-Sanomat.

Респондентів запитали, чи має Фінляндія вступати до НАТО, навіть якщо ратифікація вступу Швеції затягнеться, зокрема через Туреччину, чи краще почекати і вступати разом.

28% відповіли, що вважають за краще вступати до Альянсу разом зі Швецією, тоді як не хотіли б чекати Швецію - 53%, і ще 19% не визначилися з думкою. 

Найбільше прихильників думки, що на Швецію не треба чекати - серед симпатиків правопопулістської партії "Справжні фіни" та прихильників Лівого альянсу. 

Опитування проводилося цього тижня серед 1021 осіб, можлива похибка складає 3%.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина не ратифікує вступ Швеції до НАТО, доки в країні не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран - після кількох таких акцій правих активістів у Стокгольмі і Копенгагені. 

Паралельно від Анкари лунають сигнали про те, що Фінляндія може швидко отримати згоду на вступ окремо від Швеції.

Фінляндія наполягає, що залишає незмінним своє рішення рухатися до членства у НАТО разом зі Швецією, попри труднощі у перемовинах між Стокгольмом і Анкарою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: