Страйки у Франції: частину працівників нафтопереробних заводів зобов’язали вийти на роботу

Середа, 22 березня 2023, 12:10

Уряд Франції вжив заходів для примусового виклику на роботу частини працівників нафтопереробних заводів, які страйкують вже два тижні проти пенсійної реформи. 

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

Міністр транспорту Франції Клеман Бон заявив, що в уряді вжили кроків для принаймні мінімального відновлення роботи нафтопереробного заводу Fos. У Міненерго уточнили, що на кожну зміну зобов’язані будуть з’являтися мінімум троє працівників. 

Ryanair вимагає у ЄС втрутитися у ситуацію зі страйками французьких авіадиспетчерів

Після цього наказу на підприємстві сталися сутички – деякі страйкарі кидали у поліцію різними предметами, проти них застосували сльозогінний газ. Надійшли повідомлення про трьох постраждалих правоохоронців.

Деякі нафтопереробні заводи у Франції через страйк не постачають продукцію на ринок вже другий тиждень. Проблем з наявністю пального на заправках здебільшого поки немає, у тому числі завдяки задіянню урядом стратегічного резерву. Однак у деяких регіонах, зокрема на півдні, з’являються перші ознаки дефіциту. 

Страйк відобразився і на енергосекторі - у профспілках кажуть, що обсяги виробництва скоротилися на 15,6 ГВт. Втім, ознак дефіциту всередині країни поки не спостерігають і Франція продовжує експортувати електроенергію у сусідні держави. 

У Франції - восьмий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи 

Раніше зобов'язали повернутися на роботу і частину сміттярів Парижа, щоб не допустити колапсу з вивезенням відходів у столиці. Тим часом профспілка вирішила продовжити страйк до наступного понеділка.

Нагадаємо, страйки є частиною ширших протестів проти непопулярної пенсійної реформи, яку президенту Макрону та уряду вдалося "протиснути" в обхід парламенту за спеціальною процедурою. 

Уряд після цього "пережив" вотум недовіри завдяки голосам 9 депутатів. Утім, по всій країні продовжилися протести з вимогою вже не тільки відкликання реформи, а й відставки уряду та президента, а опозиційні депутати оскаржили реформу у Конституційній раді. 

За інформацією джерел, президент Макрон поки не планує розпускати парламент, переформатовувати уряд чи оголошувати референдум щодо пенсійної реформи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.