ЄС ініціював новий проєкт з виявлення недоліків у санкційному режимі проти Росії – ЗМІ

Середа, 29 березня 2023, 17:17

Європейський Союз планує запустити проєкт із дев'ятьма країнами-членами, щоб виявити прогалини в санкціях проти Росії і поліпшити координацію між національними органами влади у межах санкційного режиму.

Про це, як пише "Європейська правда", з посиланням на поінформованих співрозмовників повідомляє агенція Bloomberg.

Ініціатива з протидії ухилянню Росії від санкцій була створена за пропозицією Нідерландів, до неї долучилися Чехія, Кіпр, Данія, Угорщина, Литва, Мальта, Румунія, Словенія та Іспанія. Проєкт розрахований на два роки і почне роботу в червні 2023 року.

За підтримки Європейської комісії учасники проєкту визначать відомства, відповідальні за замороження активів РФ, обмінюватимуться передовим досвідом у цьому питанні та покращуватимуть впровадження обмежень.

Як зазначає Bloomberg, це стане першим випадком, коли Єврокомісія надасть державам-членам підтримку у впровадженні санкцій у такому масштабі.

ЄС хоче перекрити шлях обходу Росією санкцій через треті країни – ЗМІ

У Євросоюзі непублічно стверджують, що ініціатива дев’яти країн може стати передумовою для створення нового органу ЄС, який координуватиме нагляд за санкціями.

Європейський Союз і його союзники все більше зосереджуються на тому, щоб не допустити обходу вже запроваджених санкцій. США також посилюють тиск на Туреччину й Об’єднані Арабські Емірати з метою обмеження торговельних потоків з Росією, додає Bloomberg.

Раніше агенція писала, що Росія, схоже, з успіхом обходить санкції Європейського Союзу та "Групи семи", щоб отримати найважливіші напівпровідники та інші технології для своєї війни в Україні.

Російський імпорт загалом значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року, а аналіз торговельних даних дає змогу припустити, що сучасні чипи та інтегральні схеми, вироблені в ЄС та інших союзних країнах, постачаються в Росію через треті країни, як-от Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.