Посол Росії в Болгарії порушила Віденську конвенцію, заявивши про підтримку проросійського кандидата

П'ятниця, 21 квітня 2023, 08:33

Посол Росії в Софії Елеонора Митрофанова заявила, що якби вона була громадянкою Болгарії, то проголосувала б за лідера радикальної проросійської партії "Вазраждане" Костадіна Костадінова: таким чином вона порушила Віденську конвенцію про дипломатичні відносини.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Митрофанова вже давно викликає суперечки у Болгарії, яка бореться із сильними проросійськими настроями як у суспільстві, так і на політичному рівні. Свою скандальну заяву вона зробила в інтерв'ю болгарському інфлюенсеру та колишньому журналісту Мартіну Карбоскі.

"Якщо я є болгарським виборцем, я розумію політику керівництва, і я розумію, що відбувається, я б, мабуть, проголосувала або "Я нікого не підтримую", або за Костадіна Костадінова", – сказала Митрофанова.

Під "Я нікого не підтримую" йдеться про варіант у виборчому бюлетені, за якого виборець може висловити, що не підтримує жодних кандидатів чи партій.

Проросійська партія Болгарії зібрала підписи для референдуму проти впровадження євро

"З усіх так званих опозиційних партій Костадінов принаймні висловлює проболгарську позицію, що мені подобається. Я думаю, що він має збалансований підхід у зовнішній політиці", – додала Митрофанова.

Позиція російського посла є безпрецедентною, оскільки досі іноземний дипломат ніколи не висловлював перевагу жодному болгарському політику.

Такі коментарі є порушенням статті 41 Віденської конвенції – договору, в якому викладено зобов'язання та протоколи для дипломатичного персоналу та країн перебування. Стаття 41, пункт 1 стверджує, що вони мають "не втручатися у внутрішні справи цієї держави".

З початку російського вторгнення в Україну партія "Вазраждане" майже постійно підтримує російську позицію у війні. Костадінов заперечує, що відстоює проросійські позиції.

У березні 2022 року Україна закрила в’їзд Костадінову на 10 років у зв'язку з повідомленнями про те, що він є російським шпигуном. 

Митрофанова заперечує, що російське посольство фінансує впливових осіб, політиків та журналістів у Болгарії, говорячи, що вони не мають на це грошей.

Нагадаємо, 2 квітня у Болгарії пройшли четверті позачергові парламентські вибори. І схоже, що наступні не за горами. Читайте детально про те, як політична криза у Болгарії грає на руку Росії.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: