Рекордний вирок учаснику штурму Капітолія: понад 14 років за напад на поліцейських

Субота, 6 травня 2023, 13:01

Американця Пітера Шварца зі штату Кентуккі в п’ятницю засудили до 14 років і двох місяців ув’язнення за напад на поліцейських із перцевим балончиком і стільцем під час штурму Капітолія 6 січня 2021 року, що стало найбільшим вироком у цих справах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Прокурори просили для Пітера Шварца до 24 років і 6 місяців ув'язнення, тоді як захист наполягав на значно меншому вироку – чотири роки і шість місяців, стверджуючи, що дії чоловіка пов’язані з "непорозумінням" щодо президентських виборів 2020 року.

Згідно з матеріалами справи, Шварц разом із колишньою дружиною Шеллі Сталлінгс брав участь у заворушеннях у січні 2021 року, коли протестувальники прорвали поліцейський кордон і вдерлись у Капітолій. Чоловік кинув у поліцейських розкладний стілець, а потім використав перцевий балончик проти правоохоронців, що відступали.

Членів екстремістського руху Proud Boys визнали винними у справі про штурм Капітолія

Вирок Пітеру Шварцу – найдовший у справах про заворушення в Капітолії. Суддя, який його оголосив, також виніс попередній найдовший вирок – 10 років – відставному офіцеру поліції Нью-Йорка, який напав на поліцейського біля Капітолія 6 січня 2021 року.

Як відомо, 6 січня тисячі прихильників Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолія, де в цей час затверджували результати виборів президента США. Як наслідок, загинули п'ятеро людей включно з поліцейським, а проти сотень були порушені кримінальні справи.

Усього через штурм Капітолія звинувачення винесли понад тисячі людей, на сьогодні суди винесли вже більш як 500 вироків. У грудні 2022 року спеціальний комітет Палати представників закликав Міністерство юстиції висунути звинувачення й проти самого Трампа.

Читайте також: Конгрес проти Трампа: що загрожує експрезиденту США за роль у штурмі Капітолія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: