Трамп зізнався у зберіганні секретного документа – CNN

Четвер, 1 червня 2023, 15:06

У США федеральна прокуратура отримала аудіозапис, на якому колишній президент Дональд Трамп зізнався у зберіганні секретного документу Пентагона щодо ймовірного нападу на Іран.

Про це CNN повідомили кілька джерел, пише "Європейська правда".

Згідно із записом, Трамп виніс документ із Білого дому після того, як залишив пост президента.

За даними співрозмовників телеканалу, аудіозапис був зроблений на зустрічі в гольф-клубі Трампа у Нью-Джерсі у липні 2021 року, приблизно через шість місяців після того, як він залишив посаду.

Тоді Трамп нібито побачився з двома людьми, які працювали над автобіографією колишнього глави адміністрації Трампа Марка Медоуза. У цих людей не було допуску до секретної інформації.

Колишній президент стверджував, що документ він отримав від голови Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерала Марка Міллі. Однак джерела CNN зазначили, що документ, на який посилається Трамп, не був підготовлений Міллі.

Представник передвиборчого штабу Трампа заявив, що "витоки" покликані "нагнітати напруженість" на колишнього президента.

Як зазначає телеканал, запис підриває аргумент Трампа, який заявляв, що розсекретив усі документи після того, як залишив посаду президента.

Нагадаємо, під час обшуку 8 серпня 2022 року в маєтку Трампа Мар-а-Лаго ФБР вилучило понад 11 000 державних документів і фотографій.

Деякі з вилучених у Трампа документів докладно описують надсекретні операції США. Такі операції зазвичай охороняються настільки ретельно, що багато високопосадовців з сектору національної безпеки не знають про них. Лише президент, деякі члени його кабінету чи інші чиновники такого рівня могли дати дозвіл іншим урядовцям отримати доступ.

Звинувачення, які загрожують Трампу через це, можуть призвести до його ув’язнення – що також може статися вперше в історії. 

Раніше міністерство юстиції США оприлюднило судовий документ із підставами для проведення обшуків у Мар-а-Лаго, де вказало, що документи, які забрав Трамп, можуть ставити під загрозу національну безпеку.

Детальніше про цю справу читайте у статті на сайті "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: