Польща до осені підрахує суму репарацій, які вимагатиме від Росії за події Другої світової

П'ятниця, 16 червня 2023, 20:18

Польська влада планує до завершення чинної сесії Сейму, тобто до жовтня, опублікувати звіт щодо репарацій, які хоче стягнути з Росії за збитки, завдані під час Другої світової війни.

Як пише "Європейська правда", про це в інтерв’ю PAP у п’ятницю сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик.

Посадовець зазначив, що Польща постійно досліджує тему репарацій із Росії, "і в цій каденції Сейму ми хочемо зробити цю тему публічною".

"Існує ще багато напрямків дослідження цієї теми. Ми хочемо підготувати звіт, який буде важливим голосом у дискусії як у Польщі, так і за кордоном", – сказав Мулярчик.

Нагадавши, що раніше Польща порушила питання про репарації перед Німеччиною, заступник голови польського МЗС заявив, що "прорив у питанні військових репарацій" вже відбувається.

Більшість поляків підтримують стягнення репарацій із Німеччини за Другу світову війну

"Наша сміливість та ініціативність спонукає інші постраждалі країни говорити про це. Я переконаний, що ми продовжимо організовувати конференції та інформувати про те, що це питання має бути вирішене Німеччиною у формі двосторонніх угод з окремими країнами", – сказав він.

Нагадаємо, ще минулого року президент Польщі Анджей Дуда заявив, що країна повинна порушити питання про стягнення з Росії репарацій за шкоду, завдану внаслідок вторгнення під час Другої світової війни.

Що ж стосується Німеччини, Польща хоче отримати 6 трильйонів 220 мільярдів злотих репарацій ($1,32 трлн), пов’язаних зі збитками, завданими під час Другої світової війни. У Берліні ж кажуть, що питання репарацій і компенсації збитків від війни є закритим.

Детально на цю тему читайте у статтіВимога на трильйони: куди заведе спроба Польщі стягнути репарації з Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: