Більшість поляків підтримують стягнення репарацій із Німеччини за Другу світову війну

Понеділок, 5 червня 2023, 15:57

Понад половина жителів Польщі вважають, що Німеччина повинна виплатити репарації за збитки, яких країна зазнала під час Другої світової війни.

Про це йдеться в опитуванні соціологічної фірми Social Changes на замовлення порталу wPolityce, опублікованому в понеділок, повідомляє "Європейська правда".

На питання "Чи повинна Польща продовжувати зусилля, спрямовані на отримання репарацій від Німеччини за втрати, понесені під час Другої світової війни?" 54% респондентів відповіли ствердно.

Ще 29% поляків вважають, що Варшава не повинна продовжувати займатися цим питанням, а 17% не мали відповіді.

Згідно з партійним розподілом, зусилля щодо стягнення репарацій з Німеччини підтримують 89% виборців "Об'єднаної правиці", яка нині перебуває при владі, й лише 19% виборців опозиційної "Громадянської коаліції".

Чи зможе гаряче політичне літо у Польщі змінити владу і зовнішній курс країни

Опитування здійснювалось методом CAWI (Computer Assisted Web Interview) з 26 по 29 травня 2023 року, в ньому взяли участь 1038 людей.

Згідно зі звітом, опублікованим у вересні 2022 року, Польща хоче отримати від Німеччини 6 трильйонів 220 мільярдів злотих репарацій ($1,32 трлн), пов’язаних зі збитками, завданими під час Другої світової війни. У Берліні ж кажуть, що питання репарацій і компенсації збитків від війни є закритим.

У Польщі також розглядають можливість стягнення репарацій і з РФ.

Детально на цю тему читайте у статтіВимога на трильйони: куди заведе спроба Польщі стягнути репарації з Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: