Президентка Словаччини оголосила, що не йде на другий термін

Вівторок, 20 червня 2023, 17:20

Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що не буде балотуватися на другий президентський термін.

Як передає "Європейська правда", про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Чапутова заявила, що взяла до уваги свою сім'ю і зрозуміла, що після виборів у неї вже не вистачить сил виконувати мандат ще п'ять років.

"Ця заява – одна з найважчих, які я коли-небудь робила у своєму житті і, мабуть, коли-небудь зроблю. Я пережила чотири найважчі роки свого життя, як професійного, так і людського, і ось-ось буде п'ятий, який навряд чи буде легшим", – зазначила президентка, від інавгурації якої 15 червня минуло чотири роки.

Чапутова нагадала, що перебувала на посаді під час пандемії коронавірусу, початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, енергетичної кризи та рекордної інфляції.

"Я ціную довіру, яку ви всі мені надали. Однак не підвести її означає виконувати цю роботу з повною віддачею та силами. Інакше може статися так, що президентство служитиме мені, а не я йому", – сказала вона.

"Тому я завершу останній рік мого мандату і моє служіння на цій посаді буде виконано. Я не буду балотуватися на другий термін", – заявила Чапутова.

Вона пообіцяла протягом останнього року повноважень працювати над виконанням обіцянок, даних чотири роки тому.

"Мені шкода, якщо я розчарую тих, хто очікував, що я знову буду балотуватися", – додала Чапутова.

"Будь ласка, не сприймайте моє рішення не балотуватися як доказ того, що ви не можете досягти успіху, будучи порядним. Можна виграти вибори, обійняти посаду і залишатися найбільш авторитетним політиком. Єдиний спосіб перемогти порядну і ціннісну політику – це перестати в неї вірити. Я все ще вірю в неї", – наголосила вона.

Згідно з опитуваннями кількох агентств, президентка вже тривалий час є найпопулярнішим політиком у Словаччині.

Denník N опублікував результати опитування Ipsos буквально сьогодні. Главі держави довіряють 43% респондентів. Другий за популярністю – експрем'єр Петер Пеллегріні, він має підтримку 36% опитаних.

Нагадаємо, президентка Словаччини Зузана Чапутова стурбована тим, що після майбутніх парламентських виборів зовнішньополітична позиція країни може стати схожою на позицію угорського прем’єра Віктора Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: