Палата представників погодила проєкт оборонного бюджету США-2024 із $300 млн для України

Субота, 15 липня 2023, 11:13

У США Палата представників проголосувала за проєкт оборонного бюджету США на 2024-й рік, в якому закладено $300 мільйонів на сприяння безпеці України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Голос Америки.

Зазначається, що п’ять поправок, які вимагали скоротити або взагалі припинити допомогу Україні, не набрали голосів. Зокрема, відхилили поправку республіканки Марджорі Тейлор Грін, яка вимагала прибрати $300 мільйонів для України із оборонного бюджету. Провалилася і поправка республіканця Метта Гейтса, який вимагав скасувати всю безпекову допомогу Україні.

$300 мільйонів на підтримку Україні – рівноцінно сумі яку запитувала адміністрація Байдена, але водночас на 500$ мільйонів менше, ніж було погоджено минулого року. Тоді в рамках оборонного бюджету США, Україні виділили $800 мільйонів (Конгрес збільшив суму в $300 млн, яку запропонувала адміністрація).

Цього року, демократ Джаред Голден намагався внести поправку щодо збільшення запропонованої допомоги Україні в оборонному бюджеті США-2024 на $500 мільйонів, щоб фінальна сума відповідала минулорічній. Але ця пропозиція не пройшла комітет Палати представників з питань збройних сил.

Також один з розділів документа закликає продовжити дію закону про ленд-ліз для України прийнятого у 2022-му, як мінімум ще на один рік. А в проєкті оборонного бюджету Сенату також прописано, що загальна підтримка України має бути продовжена щонайменше до 2027-го року.

Окремі кошти прописані на дослідження потенціалу для створення центру передового досвіду України з лікування черепно-мозкових травм та пошкодження кінцівок та ампутацій отриманих в наслідок російської агресії.

Традиційно, Міноборони США прописує план необхідних витрат та потреб у сфері оборони на кожен наступний рік. Пізніше Палата представників та Сенат створюють власні законопроєкти оборонного бюджету, які після розгляду комітетів виносять на фінальне голосування в залі засідань. Спочатку голосує Палата представників, а потім Сенат. Згодом остаточна версія узгоджується і передається на підпис президенту.

Розгляд оборонного бюджету в Сенаті вже заплановано на вівторок, 18 липня.

В проєкті Сенату загальна сума оборонного бюджету становить понад $886 мільярдів доларів, а в проєкті Палати представників 874$ мільярдів доларів.

 Минулого року оборонний бюджет США становив $858 млрд.

Раніше повідомлялося, що верхня палата французького парламенту підтримала законопроєкт про військове планування, який передбачає скеровування рекордних 413 мільярдів євро на оборону протягом наступних семи років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: