Країни Балтії закликали взагалі не пускати громадян РФ і Білорусі на Олімпіаду

Середа, 26 липня 2023, 16:43

Голови міністерств закордонних справ трьох країн Балтії в середу звернулись до Міжнародного олімпійського комітету із закликом не допустити росіян і білорусів до прийдешніх Олімпійських ігор у Парижі навіть у нейтральному статусі.

Текст звернення, опублікований МЗС Естонії, Латвії та Литви,  цитує "Європейська правда".

Очільники зовнішньополітичних відомств країн Балтії привітали рішення МОК не надсилати офіційне запрошення на Олімпіаду-2024 Росії та Білорусі.

"Однак ми глибоко стурбовані рекомендацією МОК відкрити шлях для спортсменів з Росії та Білорусі до участі в міжнародних змаганнях під завісою нейтралітету. Такий підхід є невиправданим, оскільки Росія та її спільник Білорусь продовжують вести жорстоку війну проти України з метою знищення суверенної країни-учасниці Олімпійських ігор", – підкреслюють вони.

Голови МЗС Естонії, Латвії та Литви звертають увагу, що Росія в останні роки використовувала "нейтральних" спортсменів на міжнародних змаганнях у своїй державній пропаганді, й заборона брати в них участь росіянам, які служать в армії, не запобігає цьому належним чином.

Голова МЗС Угорщини: Участь росіян в Олімпіаді може сприяти миру в Україні

Також вони вказують на те, що через розв’язану Росією повномасштабну війну загинули сотні українських спортсменів і була зруйнована низка українських спортивних об'єктів.

"Тому ми закликаємо МОК як одну з найбільших і найвпливовіших спортивних організацій світу дотримуватися власних обмежувальних заходів доти, доки Росія продовжує свою неспровоковану, невиправдану і незаконну загарбницьку війну, і не допустити повернення російських і білоруських спортсменів на Олімпійські ігри в будь-якому статусі", – підкреслили міністри.

Нагадаємо, в лютому близько 30 країн, включно з господаркою Олімпіади-2024 Францією, закликали МОК усунути росіян і білорусів від участі у іграх в Парижі через проблеми з чіткістю "нейтралітету" спортсменів. Цей заклик підтримали і в керівництві Ради Європи

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер погрожує заборонити російським спортсменам в'їзд до країни, якщо Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустить їх до змагань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: