Німеччина хоче відтермінувати вступ України до НАТО через страх війни - ЗМІ

Неділя, 9 липня 2023, 08:05

Німеччина наполягатиме на відтермінуванні вступу України до НАТО через побоювання, що цей крок може втягнути Альянс у війну проти Росії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Telegraph із посиланням на джерело в Альянсі.

За словами співрозмовника видання, на цьогорічному саміті у Вільнюсі Німеччина зосередиться на тому, щоб закликати інші країни НАТО зосередитися на гарантіях безпеки, а не на пропозиціях членства, щоб допомогти Україні захистити себе в разі невступу до Альянсу.

"Берлін не бажає пропонувати Україні негайне членство. Він хоче, щоб був процес і час для розробки гарантій, які по суті заблокують членство. Берлін не хоче бачити, як Володимир Путін потенційно перевіряє 5 статтю", – розповіло джерело.

Дипломати та посадовці називають кажуть, що найімовірніше Україні запропонують "Бухарест-плюс, яка грунтується на попередній обіцянці прийняти країну в НАТО, але не слугуватиме абсолютною гарантією.

Наразі США, Німеччина і Франція працюють над низкою двосторонніх пропозицій, щоб конкретизувати свою підтримку Києва в юридично зобов'язуючих угодах. Це закріпило б військову допомогу Заходу, а також пакет навчань і майбутні кроки, такі як передача винищувачів F-16.

Окремі національні пропозиції Києву будуть включені до рамкової угоди – "Меморандуму про взаєморозуміння" – який буде схвалений НАТО і ЄС.

Джерела повідомили, що це "наступна найкраща пропозиція" Києву, яка поки що не передбачає членства та захисту за 5 статтею.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг раніше розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України. 

Читайте також редакційну статтю "Європейської правди" на цю тему: Запрошення України до НАТО потрібно самому Альянсу. Саміт у Вільнюсі – найкращий час для цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: