Столтенберг не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України 

П'ятниця, 7 липня 2023, 14:37

Генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що лідери країн Альянсу на саміті у Вільнюсі дійдуть згоди щодо формулювання про майбутнє членство України у НАТО, але наразі не готовий розкривати деталі.

Про це Столтенберг розповів у п’ятницю на пресконференції напередодні саміту НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я впевнений, що ми знайдемо єдиний шлях, щоб вирішити конкретне питання членства, але я не буду вдаватися в деталі конкретного формулювання, тому що ми оголосимо це, коли все буде готово до саміту", – сказав генсек, відповідаючи на запитання, як текст Вільнюського саміту відрізнятиметься від рішення в Бухаресті 2008 року, коли Україні пообіцяли членство у НАТО в майбутньому.

Столтенберг також сказав, що порівняно з 2008 роком ситуація у відносинах з Україною суттєво змінилась.

"Важлива різниця – те, що Україна стала значно ближчою з НАТО, тому що союзники НАТО тісно співпрацювали з Україною багато років… Це гарантувало значно вищий рівень співпраці і взаємосумісності між Україною і НАТО", – зауважив генсек.

Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи.

Раніше президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Читайте також едіторіал "Європейської правди" на цю тему: Запрошення України до НАТО потрібно самому Альянсу. Саміт у Вільнюсі – найкращий час для цього.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: