Польська опозиція зняла з виборів кандидатку, яка відмовилась назвати Путіна злочинцем

П'ятниця, 1 вересня 2023, 19:33

Польська селянська партія відкликала свою кандидатку на вибори до Сенату Малгожату Зих після того, як вона відмовилась називати російського президента Владіміра Путіна воєнним злочинцем.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Rzeczpospolita.

Нещодавно журналісти запитали Зих, чи назвала б вона Путіна воєнним злочинцем. Кандидатка до Сенату уникнула прямої відповіді й відповіла, що "не знайома з великою політикою".

Після цього лідер ПСП Владислав Косіняк-Камиш заявив: якщо від Зих не буде чіткої заяви про засудження дій президента Росії, "вона не буде нашим кандидатом".

Хоча в середу політикиня виступила з окремою заявою, де підкресила, що однозначно засуджує "брутальну агресію Росії проти України", і таки назвала Путіна воєнним злочинцем, у п’ятницю речник ПСП Мілош Мотика підтвердив журналістам, що кандидатуру Зих зняли.

У Польщі знижується рейтинг ультраправих, які проти допомоги Україні

Зазначимо, що Малгожата Зих балотувалася на виборах до польського Сенату у 2019 році за списком ультраправої партії "Конфедерація" й тісно співпрацювала з депутатом групи, відомим скандальними українофобськими заявами, Гжегожем Брауном.

Також журналісти вказують, що у тому-таки 2019-му Зих була співорганізаторкою конференції "Стоп українізації Польщі".

У своєму останньому твіті вже після зняття з виборчих списків політикиня риторично спитала в посла України Василя Зварича, "чи визнає він ОУН/УПА злочинною організацією, а Степана Бандеру – злочинцем".

Минулого тижня, нагадаємо, провідний опозиційний блок Польщі "Громадянська коаліція" виключив зі свого виборчого списку кандидатку, активістку з Білорусі Яну Шостак після того, як вона закликала дозволити аборт на будь-якому етапі вагітності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: