Дуда розповів про заплановану зустріч із Зеленським у Нью-Йорку

П'ятниця, 15 вересня 2023, 08:43

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що за кілька днів матиме зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав у розмові з PAP.

"Ми домовилися про зустріч у Нью-Йорку через кілька днів з президентом України Володимиром Зеленським", – заявив у четвер Анджей Дуда.

 "Серед іншого, ми будемо говорити про зерно", – зазначив він.

Він підкреслив, що Польща не зацікавлена в тому, щоб українське зерно продавалося на польському ринку, додавши, що "ми також повинні захищати свої інтереси".

"Ми повинні захищати наш ринок, і ми це робимо, одночасно намагаючись допомогти Україні. Україна повинна зрозуміти нашу позицію", – підкреслив він.

Як відомо, Єврокомісія запровадила тимчасове обмеження на імпорт української сільгосппродукції до п'яти держав-членів ЄС – Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Ті стверджували, що українське зерно б'є по їхньому ринку й шкодить фермерам.

У червні виконавчий орган ЄС вирішив продовжити обмеження до 15 вересня, пообіцявши, що це буде останнім таким рішенням. Наразі ж там кажуть, що поки не ухвалили остаточного рішення.

Уряд Польщі у вівторок ухвалив резолюцію, у якій декларує наміри продовжити заборону на національному рівні, якщо її не продовжать на рівні ЄС.  

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відповідь анонсував звернення до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Детальніше на цю тему читайте статтю Криза 15 вересня: нове випробування для відносин України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: