Шмигаль анонсував арбітраж СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна

Вівторок, 12 вересня 2023, 15:16

Україна звернеться до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм  Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Як передає "Європейська правда", про це у Twitter написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Шмигаль наголосив, що Україна попри війну і блокування Росією портів дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ.

"Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ", – написав прем'єр-міністр.

Раніше польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що незалежно від рішення Брюсселя щодо українського агроімпорту Польща не дозволить "затопити себе українським збіжжям". 

У п'ятницю закінчується термін заборони ЄС на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п'яти сусідніх з Україною країн. Польща домагається продовження цієї заборони, а якщо цього не станеться, то погрожує ввести одностороннє ембарго. 

Нагадаємо, уряд Польщі у вівторок планує ухвалити резолюцію із закликом до Єврокомісії продовжити заборону після 15 вересня.

Україна наполягає, що одностороннє продовження заборони порушить правила спільного ринку та Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Детальніше на цю тему читайте статтю Криза 15 вересня: нове випробування для відносин України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: