Розвідка Британії розповіла, чого чекати від ЧФ РФ після переміщення частини суден далі на схід

Субота, 14 жовтня 2023, 15:48

Чорноморський флот Росії після останніх ударів перемістив значну частину своїх спроможностей далі на схід, а перехопити ініціативу у західній частині Чорного моря потенційно може, але навряд чи зробить це.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у розвідувальному огляді Міністерства оборони Британії про війну за 14 жовтня. 

Після серії українських ударів по об’єктах ЧФ РФ у серпні-вересні він, скоріш за все, ще більше орієнтується на оборону і реагування, зазначає розвідка. 

"Багато престижних засобів, включно з носіями крилатих ракет і субмаринами, переміщені із Севастополя до більш східних районів операцій та базування, як Новоросійськ", – зазначають в огляді.

Аналітики зауважують, що з липня 2022 року Україна перехопила ініціативу у північно-західній частині Чорного моря, примусивши російський флот постійно захищатися від атак морськими й повітряними дронами, ракетних ударів та спецоперацій. 

Втім, при цьому ЧФ РФ значною мірою продовжив свою діяльність з навчання, обслуговування суден і захисту від ударів, одночасно продовжуючи запускати крилаті ракети по Україні. Розвідка вважає, що це майже точно продовжиться і після переміщення кораблів у східну частину Чорного моря. 

Розвідка зазначає, що більша частка спроможностей ЧФ РФ залишається неушкодженою, і флот міг би спробувати завдяки своїй конвенційний перевазі у вогневих спроможностях знов перехопити ініціативу у західній частині Чорного моря. 

"Ризик нових воєнних втрат і серйозних політичних наслідків того, якби російський флот відкрито атакував торгові судна, скоріш за все переважить будь-які потенційні вигоди від спроб блокувати торгові судна, що ходять в Україну", – зазначають аналітики. 

У НАТО раніше заявили, що українські удари по Чорноморському флоту РФ у вересні серйозно обмежили його спроможності, проте він залишається здатним виконувати основні завдання воєнного часу.

Читайте також інтерв'ю з відставним генералом Беном Ходжесом: Я не бачу позитивних сценаріїв для Росії у цій війні, за одним винятком

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: