Голова МЗС Німеччини обіцяє подальшу підтримку євроінтеграції Молдови

Понеділок, 16 жовтня 2023, 22:22

Міністерка закордонних справ Молдови Анналена Бербок у понеділок заявила, що Молдова може й далі розраховувати на підтримку її євроінтеграційних прагнень.

Про це йдеться в заяві Бербок напередодні четвертої зустрічі Платформи підтримки Молдови, яка відбудеться в Кишиневі у вівторок, 17 жовтня, передає "Європейська правда".

Голова німецького МЗС запевнила, що попри кризові події на Близькому Сході, викликані нападом угруповання ХАМАС на Ізраїль, "ми не відступаємо ні на крок у нашій підтримці України та наших партнерів на Сході Європи, як-то Молдова".

"Разом з Румунією і Францією ми стояли і продовжуємо стояти пліч-о-пліч з Молдовою, наприклад надаючи енергетичну допомогу, яка допомогла врятувати людей від холодної зими і крок за кроком звільнити Молдову від російської енергетичної залежності", – додала вона.

Бербок сказала, що для Кишинева статус кандидата на вступ до ЄС є "геополітичним наслідком російської агресії", і хоча за останні півтора року вона досягла в цьому помітних успіхів, виклики залишаються.

Санду допускає "двоетапний" вступ Молдови в ЄС через Придністров’я

"Молдова кидає виклик спробам Росії дестабілізувати її, використовуючи фейкові новини в соціальних мережах і проплачених протестувальників для розпалювання неспокою. Тому на нашій зустрічі в Кишиневі ми обговоримо, як вивести нашу підтримку Молдови на новий рівень, поєднуючи структурну допомогу, яку ми надаємо, з політичною підтримкою на шляху Молдови до ЄС", – підсумувала міністерка.

У червні 2022 року лідери ЄС надали Молдові статус кандидата разом з Україною. Очікують, що на початку листопада Єврокомісія оприлюднить оцінку щодо перспективи подальшого приєднання України і Молдови до ЄС.

Молдова хоче якнайшвидше вступити до ЄС, щоб захиститися від російської загрози. Опитування незмінно показують, що більшість громадян країни підтримують приєднання до Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: