Санду допускає "двоетапний" вступ Молдови в ЄС через Придністров’я

Понеділок, 16 жовтня 2023, 16:55

У разі невирішення придністровського конфлікту до вступу Молдови в Євросоюз президентка Мая Санду вважає за можливий сценарій, за якого правий і лівий береги Дністра інтегруватимуться до ЄС окремо.

Про це Санду сказала в інтерв’ю "Радіо Свобода", повідомляє "Європейська правда".

Лідерка Молдови підкреслила, що в Кишиневі прагнуть вступу до ЄС "як реінтегрована країна", для чого, на її думку, "в наступні кілька років може виникнути геополітична можливість".

"З іншого боку, якщо цей перший сценарій не відбудеться, я вважаю, що ми повинні розглянути можливість інтеграції Молдови в ЄС у два етапи. Спочатку правий берег Дністра, потім лівий берег Дністра", – додала вона.

Вступ Молдови до ЄС малореальний до деокупації, з Україною ситуація складніша – посол

Санду уточнила, що молдовська влада прагне бути готовою до членства не пізніше як у 2030 році й сподівається, що Молдова вступить в ЄС одночасно з Україною.

"Ми сподіваємося, що підемо разом. Для нас важливо, щоб до ЄС входила й Україна. І я вважаю, що для України важливо, щоб Молдова також була частиною ЄС. Зрештою, це підхід, заснований на заслугах, і ми будемо наполегливо працювати, і ми сподіваємося, що те саме станеться в Україні", – пояснила президентка Молдови.

Як повідомляли, молдовська влада розглядає варіант вступу країни до Європейського Союзу без території лівобережжя Дністра, яку зараз не контролює, після чого продовжить шукати шляхи врегулювання придністровського конфлікту.

У червні голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що придністровський конфлікт не є перешкодою для вступу Молдови до ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: