Литва пропонує Молдові допомогу в розробці моделі управління кризовими ситуаціями

Середа, 18 жовтня 2023, 12:28

Канцлерка уряду Литви Гедре Бальчітіте висловила підтримку Молдові в прискоренні європейської інтеграції, а також запропонувала допомогу в розробці національної системи управління кризовими ситуаціями.

Як пише "Європейська правда", про це вона заявила на четвертій Конференції прихильників Молдови у Кишиневі, повідомляє LRT.

Литва готова поділитися з Молдовою своїм досвідом межах аналізу застосування інституційних рішень, правового регулювання та спільної розробки стратегії реформ, а також допомогти у створенні постійної системи моніторингу загроз та впровадженні відповідних технологій.

За словами посадовиці, оскільки РФ продовжує війну проти України, Молдова стикається з численними викликами національній безпеці, маючи справу з зовнішніми загрозами та гібридним тиском.

Глава МЗС Німеччини обіцяє підтримку Україні та Молдові попри кризу на Близькому Сході

"Дивлячись у майбутнє, Молдова повинна продовжувати зміцнювати стійкість свого суспільства, в тому числі перед обличчям гібридних загроз. Це вимагає добре функціонуючої національної системи управління кризовими ситуаціями та адміністративних ресурсів", – наголосила Бальчітіте.

Вона також додала, що європейська інтеграція Молдови залишається одним з головних пріоритетів зовнішньої політики Литви.

Раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Молдова може й далі розраховувати на підтримку її євроінтеграційних прагнень.

У червні 2022 року лідери ЄС надали Молдові статус кандидата разом з Україною. Очікують, що на початку листопада Єврокомісія оприлюднить оцінку щодо перспективи подальшого приєднання України і Молдови до ЄС.

Молдова хоче якнайшвидше вступити до ЄС, щоб захиститися від російської загрози. Опитування незмінно показують, що більшість громадян країни підтримують приєднання до Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: