США покарали дітей Додіка і його сімейний бізнес

П'ятниця, 20 жовтня 2023, 18:07

Міністерство фінансів США в п’ятницю оголосило про запровадження санкцій проти членів сім’ї Мілорада Додіка, президента Республіки Сербської, яка входить до складу Боснії і Герцеговини, та пов’язаних із ним компаній через політичну корупцію.

Про це йдеться в повідомленні американського Мінфіну, яке цитує "Європейська правда".

Під нові обмеження потрапили син і донька сепаратистського лідера Республіки Сербської – Ігор і Горіца, яких Додік залучає до політичної та бізнес-діяльності в ентитеті – "що викликає занепокоєння, що Республіка Сербська стає більше схожою на сімейний бізнес", пише відомство.

"Масштаби корупції сім'ї Додіка також викликали занепокоєння країн, зацікавлених у наданні Республіці Сербській іноземних інвестиційних коштів, що змусило деяких з них утриматися від цього", – додає Міністерство фінансів США.

Серед іншого, Ігор Додік під час останніх парламентських виборів у Боснії та Герцеговині "вступив у змову з метою підкупу політичних посадовців, членів виборчих дільниць та спостерігачів за виборами, щоб здобути корупційну перемогу на виборах", заявили у Мінфіні.

США наклали санкції на чотирьох поплічників Додіка, які підривають устрій Боснії і Герцеговини

А донька лідера Республіки Сербської "займається політичною та бізнес-діяльністю для свого батька, зокрема володіє кількома компаніями, які отримують значну державну допомогу від уряду РС за вказівкою Додіка".

Під санкції також потрапили п’ять підприємств у Республіці Сербській, які працюють у різних сферах – від ресторанного бізнесу до оптової торгівлі матеріалами – й отримували державну допомогу РС через пов’язаність із сім’єю Додіка.

Сам Мілорад Додік, як відомо, перебуває під санкціями США ще з початку 2022 року через підрив конституційного ладу Боснії і Герцеговини. Він давно виступає за відокремлення регіону, який очолює, а в липні пригрозив провести референдум про відокремлення.

Читайте детальніше у статті про те, чому у Боснії і Герцеговині всерйоз говорять про нову війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: