Держоргани Польщі раптово замовили шредери після парламентських виборів

Понеділок, 23 жовтня 2023, 16:54

Польські спецслужби перевіряють імовірне знищення документів деякими державними органами після парламентських виборів на тлі повідомлень, що вони оголосили тендери на закупівлю шредерів.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації RMF FM.

Минулого тижня ЗМІ написали, що польські служби розвідки та військової контррозвідки нібито створили спеціальні комісії, яким доручили проаналізувати державні документи й вирішити, які файли перейдуть в архів, а які будуть знищені у шредерах.

Один із колишніх офіцерів розвідки розповів RMF FM, що зазвичай така робота відбувається наприкінці січня або на початку лютого, нині ж це сталось одразу після парламентських виборів 15 жовтня.

Качинський визнав помилки на виборах у Польщі, але звинуватив ЗМІ й "невдячних" поляків

Паралельно журналісти й опозиційні політики виявили тендери кількох держустанов Польщі на масову закупівлю шредерів.

Приміром, Агентство внутрішньої безпеки Польщі виділило 250 тисяч злотих на придбання 55 пристроїв для знищення паперу, а польське Міністерство розвитку і технологій хоче відремонтувати всі свої шредери. Тендер на "утилізацію та знищення сертифікованих документів" оголосила й польська залізнична компанія PKP Intercity.

Опозиційні партії Польщі вважають, що держустанови таким чином хочуть приховати факти несанкціонованої оплати політичної реклами партії влади "Право і справедливість". Вони також стверджують, що знищення секретних документів відбувається і в армії Польщі – що Міністерство оборони офіційно заперечує.

Заступник міністра-координатор спецслужб Польщі Станіслав Жарин заявив RMF FM, що жодна служба не знищує документи. Він також заявив, що ні у військових службах, ні в цивільних службах не створювали комісій для перегляду або знищення поточної документації.

Опитування: Більшість у Польщі підтримують формування уряду опозицією

А заступник міністра юстиції Польщі Себастьян Калета назвав повідомлення про шредери "сіянням паніки з боку опозиції": "Ми працюємо в нормальному режимі, ми просто чекаємо, коли буде сформована парламентська більшість".

Нагадаємо, згідно з офіційними даними, до парламенту Польщі проходять п’ять політсил і блоків: керівна партія "Право і справедливість" з результатом 35,38%, ключовий опозиційний блок "Громадянська коаліція" з 30,70%, "Третій шлях" з 14,40%, "Лівиця" з 8,61% та крайня права "Конфедерація" з 7,16%.

З такими результатами виборів попри формальну перемогу партії "Право і справедливість", яка керувала країною останні вісім років, "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" отримують шанс сформувати уряд.

Детально на тему виборів у Польщі – у відеоблозі "ЄвроПравди", а також у статті Польща голосує за зміну влади: що це означає і як зміняться відносини з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: