Білий дім: Путін не засудив демонстрацію ненависті щодо євреїв у Дагестані, це промовисто

Вівторок, 31 жовтня 2023, 07:52

Представник Білого дому Джон Кірбі назвав промовистим той факт, що президент РФ Владімір Путін не засудив спрямовані проти євреїв заворушення в аеропорту дагестанської Махачкали.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Голос Америки".

"Демонстрацією ненависті, фанатизму та залякування" назвав Джон Кірбі антисемітські акції в Махачкалі, де натовп протестувальників проти дій Ізраїлю увірвався в аеропорт з метою виявлення там ізраїльтян.

"Ви всі бачили те, що сталося вчора в Дагестані, Росії. Це те, що можна описати лише як жахлива демонстрація ненависті, фанатизму та залякування. Деякі люди порівнюють це з погромами кінця 19-го та початку 20-го століття, і я думаю, що це, мабуть, влучний опис, враховуючи те відео, яке ми там бачили", – сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

Реклама:

Кірбі вважає промовистим той факт, що російський президент не засудив насильство у Махачкалі.

"Місцеві провінційні чиновники, звичайно, досить швидко засудили цей натовп, і я почув протягом останньої години, що пан Путін вирішив провести якусь зустріч із представниками служби безпеки. Але поза цим ми нічого не почули від Кремля: ані засудження, ані жодних закликів до припинення ненависті, дискримінації та фанатизму щодо євреїв, нічого. І я думаю, що це дуже промовисто", – сказав Джон Кірбі.

Коментуючи заяви Путіна, мовляв, за подіями в Дагестані стоять країни Заходу та Україна, Кірбі сказав, що це "класична риторика" господаря Кремля.

"Ну хіба це не мило? Це класична російська риторика, чи не так? Коли щось йде погано у вашій країні, просто звинувачуйте когось іншого, звинувачуйте в цьому зовнішні впливи. Захід не має до цього відношення. Це просто ненависть, фанатизм і залякування, чисто і просто, і хороший лідер, порядний лідер назвав би це таким, яким воно є, як президент Байден назвав це тут, у цій країні, замість того, щоб звинувачувати в чомусь Захід", – зазначив Кірбі.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер у понеділок відкинув заяви Росії про нібито причетність України до антиєврейських погромів в аеропорту Махачкали, що в Дагестані, напередодні.

Нагадаємо, у неділю 29 жовтня в Махачкалі (Дагестан, РФ) учасники антисемітської акції увірвалися в аеропорт і намагалися проникнути в літак із Тель-Авіва, шукаючи євреїв, а росіян пропускали.

У Єврокомісії засудили антиєврейські заворушення у російському Дагестані. А в НАТО вважають, що ці заворушення невигідні Кремлю та є одним із проявів радикалізації російського суспільства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: