Лідери Вірменії та Азербайджану погодились на переговори в Брюсселі – Мішель

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 10:08

Європейський Союз проведе переговори між лідерами Вірменії та Азербайджану наприкінці цього місяця в Брюсселі.

Про це заявив глава Євроради Шарль Мішель, прибувши у п’ятницю вранці на неформальну зустріч лідерів ЄС у Гранаді, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я вирішив запросити обох лідерів до кінця жовтня у Брюссель, і обоє лідерів погодились прибути до кінця жовтня на цю зустріч", – сказав Мішель. 

Він додав, що "ми будемо дуже важко працювати, аби досягти прогресу у сфері нормалізації між Азербайджаном та Вірменією". 

Європейські лідери, які відіграють все більшу роль у врегулюванні ситуації на Кавказі, сподівалися провести в Іспанії першу зустріч між президентом Азербайджану та главою уряду Вірменії після наступу Баку на Карабах.

Але азербайджанський президент Ільхам Алієв відмовився від переговорів і не приїхав у Гранаду. 

Також на саміт у Гранаді не поїхав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який підтримує Азербайджан у його протистоянні з Вірменією.

Неофіційно повідомляли, що нібито причиною відмови Алієва стало небажання західних партнерів долучити Анкару до переговорного формату, а також реакція Франції на операцію Азербайджану у Нагірному Карабаху. 

У четвер президент Франції Емманюель Макрон заявив, що європейські лідери повинні продовжувати обговорювати кризу з Азербайджаном, щоб "найкращим чином захистити" Вірменію, але не вдаватися до санкцій проти Баку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: