Експрезиденту Франції Саркозі висунули ще одне звинувачення через тиск на свідка

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 16:21

Колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі у п’ятницю оголосили ще одне кримінальне звинувачення в межах розслідування можливого тиску на свідків, пов’язаного зі справою про незаконне фінансування виборчої кампанії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Слідчі судді вирішили, що мають підстави звинуватити Саркозі в отриманні вигоди від маніпуляцій зі свідченнями і змові з метою спотворення ходу правосуддя.

Йдеться про справу, пов'язаною зі звинуваченнями Саркозі в отриманні грошей у покійного лівійського диктатора Муамара Каддафі для фінансування виборчої кампанії у 2007-му. У цій справі експрезидент Франції має постати перед судом у 2025 році.

Ключовий свідок у справі, франко-ліванський бізнесмен Зіад Такіддін, стверджував, що передав Саркозі три валізи з п'ятьма мільйонами євро готівкою у 2006 і 2007 роках. Але у 2020-му Такіддін раптом відмовився від свідчень – це викликало підозри, що Саркозі міг чинити на нього тиск.

Експрезидент Саркозі міг отримати 300 тисяч євро за виступ на події в Москві, де хвалив Путіна - ЗМІ

Раніше експрезидент Франції уже був двічі засуджений за корупцію та зловживання впливом в інших справах, пов'язаних зі спробами вплинути на суддю та фінансуванням виборчої кампанії. З обома вироками він не згоден і оскаржує їх в апеляції. Попри це, Саркозі став першим президентом П'ятої Республіки, який отримав тюремний строк.

Адвокати Саркозі повідомили AFP, що їхній клієнт буде "захищати свою честь" і за останнім звинуваченням.

Для 68-річного експрезидента Франції, який був при владі з 2007 по 2012 рік й досі зберігає вплив на французьку політику, останнє звинувачення стане третім, у якому ще немає судового вироку.

У листопаді він має постати перед судом за ймовірне порушення правил фінансування виборчих кампаній під час своєї спроби переобрання у 2012 році, яку він програв соціалісту Франсуа Олланду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: