Сербія оголосила персоною нон грата дипломата Хорватії

Вівторок, 21 листопада 2023, 08:18

Міністерство закордонних справ Сербії оголосило персоною нон грата Хрвоя Шнайдера, першого секретаря хорватського посольства в Белграді, якого, ймовірно, серби вважають шпигуном.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву сербського МЗС.

У Белграді заявили, що ухвалили рішення відповідно до Віденської конвенції, яка регулює дипломатично-консульські відносини.

Сербія звинуватила Шнайдера у тому, що під час своєї роботи він грубо вийшов за рамки дипломатичних норм і порушив Віденську конвенцію. Послу Хорватії Хідаєту Бішчевичу було вручено дипломатичну ноту.

Реклама:

"Міністерство закордонних справ Республіки Сербія висловлює жаль з приводу поведінки вищезазначеного дипломата, яка не сприяє покращенню двосторонніх відносин між Республікою Сербія та Республікою Хорватія, добросусідській співпраці та загальному підвищенню рівня миру та стабільності в регіоні", – йдеться у повідомленні сербського МЗС. 

Аеропорт Дубровника назвали на честь хорватського вченого, якого серби вважають своїм

Сербське видання НОВОСТИ повідомило з посиланням на власні джерела, що йдеться про "документально підтверджене шпигунство та вербування для роботи на хорватську спецслужбу".

Міністерство закордонних справ Хорватії висловило жаль через рішення Сербії і відкинуло всі обвинувачення.

"Ми повністю відкидаємо підстави для висилки акредитованого хорватського дипломата.

Вищезазначене рішення Республіки Сербія є кроком до погіршення взаємних відносин, а також до подальшої дестабілізації чутливої ​​регіональної політичної та безпекової ситуації в той час, коли стабільність на південному сході Європи має виняткове значення для всієї Європи", – йдеться в заяві Міністерства закордонних і європейських справ Хорватії.

Міністерство додало, що залишає за собою право відреагувати на цей крок "у той час і у спосіб, який воно обере".

Нагадаємо, нещодавно у Хорватії аеропорт Дубровника назвали на честь середньовічного вченого Руджера Бошковича, що викликало обурення у сербів, які вважають науковця представником свого народу.

Просербські сили Чорногорії використовують постать Бошковича для рекламної кампанії "сербства", за допомогою якої мешканців країни напередодні перепису населення агітують записуватися сербами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: