Сербія купила у Кіпру 11 вертольотів російського виробництва

Четвер, 23 листопада 2023, 17:27

Сербія придбала у Кіпру 11 вертольотів Мі-35 російського виробництва, прагнучи зміцнити свої військово-повітряні сили і зберегти регіональну військову перевагу.

Про це заявив в четвер президент країни Александар Вучич, передає "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Уряд Кіпру і Сербія домовилися в 2021 році про закупівлю застарілих Мі-35, які потребують капітального ремонту, за невизначену ціну, частину якої Белград заплатив, експортуючи зброю сербського виробництва.

"Ми заплатили більше половини нашим кіпрським братам нашою зброєю... в основному... артилерією", – сказав Вучич журналістам на презентації на військово-повітряній базі Батайніца під Белградом.

Реклама:

Він також оголосив про продаж 48 самохідних гаубиць сербського виробництва на загальну суму 311 мільйонів євро до неназваної країни. "Ця процедура ще має пройти через їхній парламент", – сказав Вучич.

Сербія, кандидат на вступ до Європейського Союзу, яка має одну з найбільших армій на Західних Балканах, все ще покладається на колишні радянські військові технології, але в останні роки вона почала закуповувати західні і китайські системи озброєння і літаки.

У червні Вучич заявив, що Белград веде переговори про купівлю винищувачів Rafale у французької компанії Dassault. Сербія вже купила вертольоти і транспортні літаки Airbus.

Сербська влада також заявила про те, що китайське озброєння значно посилило її збройні сили.

Сербія є нейтральною у військовому відношенні, але вона приєдналася до програми НАТО "Партнерство заради миру" – програми для країн, які не прагнуть вступити до альянсу.

Белград згорнув військову співпрацю з Москвою після вторгнення Росії в Україну і засудив це вторгнення. Але, на відміну від ЄС та інших західних країн, він не запровадив санкцій проти Москви.

Військовий бюджет Сербії становить 1,43 мільярда доларів або 2% валового внутрішнього продукту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: