Лідер сепаратистів Каталонії Пучдемон став фігурантом ще однієї справи в Іспанії

Понеділок, 6 листопада 2023, 22:53

Суд Мадрида в понеділок оголосив про розслідування стосовно лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона і ще 10 людей у справі про таємну організацію "Демократичне цунамі", яку вважають причетною до організації низки протестів проти іспанського уряду.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Mundo.

У постанові суду йдеться, що Пучдемон у серпні 2019 року був у Женеві, де брав участь у зустрічах "Демократичного цунамі", а також безпосередньо консультував організаторів руху. Як доказ цитуються перехоплені розмови політика з каталонськими сепаратистами.

Головуючий суддя у справі вважає, що дії "Демократичного цунамі" можуть становити "різні правопорушення", які "можуть розглядатися як акти тероризму".

Реклама:

Усіх обвинувачених суд викликав для надання свідчень. Та, позаяк Пучдемон як депутат Європейського парламенту має імунітет, він лише запросив його добровільно з'явитись до Мадрида.

Екслідер Каталонії оскаржує в Суді ЄС рішення Європарламенту позбавити його імунітету

"Демократичне цунамі" вважають причетним до акції з блокування аеропорту Барселони у жовтні 2019 року на знак протесту проти засудження лідерів каталонських лідерів до тюремного ув'язнення.

Як відомо, проти Карлеса Пучдемона в Іспанії вже відкрили кримінальну справу через його роль у спробі відокремлення Каталонії у 2017 році. Щоб уникнути переслідування, він виїхав до Бельгії шість років тому, після чого був обраний до Європарламенту.

Звинувачення проти Пучдемона з'являється тоді, коли він веде переговори з Соціалістичною робітничою партією Іспанії про підтримку її лідера, чинного голови уряду Педро Санчеса на посаді прем'єр-міністра, в обмін на амністію каталонських сепаратистів.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: