Іран не пустив сім'ю Махси Аміні, чия смерть спровокувала протести, отримати премію в ЄС

Неділя, 10 грудня 2023, 19:44

Іранська влада заборонила членам сім'ї покійної Махси Аміні поїхати до Франції на церемонію вручення найвищої нагороди Європейського Союзу в галузі прав людини від її імені.

Про це повідомила правозахисна організація HRANA, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство АР.

Смерть Аміні під час перебування під вартою в поліції у 2022 році викликала загальнонаціональні протести, які сколихнули Іран.

HRANA повідомила пізно ввечері в суботу, що влада відмовила батькові Аміні, Амджаду, і двом її братам у вильоті до Страсбурга для отримання премії Європарламенту імені Сахарова за свободу думки.

Реклама:

За повідомленнями, тільки адвокат сім'ї, Салех Нікбахт, зможе поїхати на вручення премії від їхнього імені.

Премія ЄС, названа на честь радянського дисидента і лауреата Нобелівської премії миру Андрєя Сахарова, була заснована в 1988 році для нагородження окремих осіб або груп, які захищають права людини і основні свободи.

У жовтні повідомили, що Європарламент присудив премію Махсі Аміні та руху "Жінка, життя, свобода", який бореться за права жінок у цій країні.

22-річну Махсу Аміні у вересні 2022 року затримали за недотримання правил про обов'язкове носіння хіджабу. Через три дні вона померла в тюремній камері. Очевидці та родичі повідомили, що дівчину жорстоко побили поліцейські і причиною смерті стали отримані травми; за версією влади, у неї стався серцевий напад.

Загибель Аміні призвела до наймасштабніших протестів в Ірані за останні роки. 

Минулого року премію Сахарова вручили народу України та президенту Володимиру Зеленському.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: