У Литві натякнули Орбану на потребу вийти з ЄС

Субота, 16 грудня 2023, 08:22

Постійний представник Литви при Європейському Союзі Арнольдас Пранцкевічюс натякнув, що Угорщині з огляду на її позицію щодо результатів засідання Європейської ради цього тижня варто вийти зі складу ЄС.

Про це Пранцкевічюс написав у Facebook, повідомляє "Європейська правда".

Не називаючи прямо Угорщину, литовський дипломат вказав на "одного" з лідерів, який не погодився зі схваленням 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні та "вихваляється у Twitter своїми досягненнями".

"Дуже хочу побажати цій державі-члену ніколи не зазнати війни, яку зараз переживає народ України, щоб її міста не бомбардували, а громадяни не гинули, щоб її території ніколи не були окуповані державою-агресором. Бажаю їй ніколи не просити солідарності в інших й ніколи не опинятись у ситуації, коли союзники накладають вето на життєво важливу допомогу в часи найбільшої потреби", – додав Пранцкевічюс.

Реклама:
Стефанішина: В ЄС були готові забрати в Угорщини вето, якби вона не поступилась щодо України

На його думку, якщо ця держава-член не готова розділити солідарність та взаємну довіру Європейського Союзу, "є лише одне правильне рішення: вийти з нього".

Нагадаємо, 14 грудня на саміті ЄС лідери підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.

Хоча рішення стосовно Києва тривалий час блокувала Угорщина, її вето вдалось подолати, вмовивши угорського прем'єра Віктора Орбана вийти з кімнати під час голосування й таким чином утриматись.

Сам Орбан пізніше заявив, що погодився відмовитися від права вето на початок переговорів про вступ України до ЄС тому, що у нього буде ще багато можливостей заблокувати цей процес.

Читайте також: Поразка Орбана чи перемога України? Деталі та наслідки рішення історичного саміту ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: